Kennismakingsgesprek

Zingeving na overlijden

Verdriet verwerken na overlijden dierbare

Verdriet verwerken nadat een dierbare is overleden kan soms in de weg staan van het weer oppakken van het dagelijks leven. Dit gebeurde bij een oudere dame die zich afgelopen jaar bij mij meldde. Haar man is een half jaar daarvoor overleden en het lukt haar niet haar dagelijkse leven weer op te pakken. Ze moet een nieuw gehoorapparaat en een nieuwe bril, maar ze krijgt het niet voor elkaar om hiermee aan de slag te gaan. Ze had een goed huwelijk en haar man is na een langdurige ziekte rustig overleden. Eigenlijk had ze wel met hem willen vertrekken. Soms als ze het niet meer ziet zitten roept ze om zijn hulp en dan is hij er ook, ze ervaart zijn aanwezigheid.

De zin van het leven

Wat volgt is een mooi gesprek over hoe ze het leven met haar man ervaren heeft en dat hij op haar wacht in de volgende wereld. Het is allemaal goed gegaan, ook zijn overlijden. Maar ze begrijpt niet waarom ze nu toch zo lamgeslagen is en waarom ze zo veel moeite heeft haar verdriet te verwerken. Ik vraag of ze dit had verwacht voordat haar man overleed. Ze zegt dat ze dit niet had verwacht. “Ik dacht na zijn overlijden ga ik gewoon verder met mijn leven.” “Het overlijden heeft dus een veel grotere impact op je gehad dan je had verwacht?” “Ja,” zegt ze. Het gesprek en de verworven inzichten geven haar de ruimte om haar verdriet te verwerken en de draad van haar eigen leven weer op te pakken. Een week later belt ze om te vertellen dat ze afspraken voor het gehoorapparaat en de bril heeft gemaakt. Ook gaat ze met een vriendin op reis naar Spanje. Voor haar is de zin van het leven weer duidelijk.

Een gesprek met een geestelijk begeleider

Dit is een goed voorbeeld van verdriet verwerken na het overlijden van een dierbare, waarbij de oudere dame op zoek was naar zingeving. Heeft u een soortgelijk verhaal of heeft u moeite met verdriet verwerken en bent u op zoek naar zingeving? Maria Vloet helpt ervaringen te plaatsen in uw levensweg. Neem gerust contact op.

Verdriet verwerken na overlijden dierbare?

Ziet u de zin van het leven niet meer nadat een dierbare is overleden? Komt u er alleen niet uit? Laten we samen op zoek gaan naar antwoorden.

Neem contact op

Eerste gesprek

Neem contact op met Maria Vloet van Zingeving Arnhem. Zij beantwoordt al uw vragen en vertelt u alvast iets over haar werkwijze. Als u dat wenst maken we dan meteen een afspraak voor een eerste gesprek.

Contactgegevens

Uw gesprekspartner

Overlijden, ernstige ziekte, echtscheiding, ontslag. Spirituele -, religieuze – of bijna-doodervaring. Wat betekent dit voor uw leven? Maria Vloet is uw gesprekspartner en helpt u bij het vinden van een persoonlijk antwoord.

Laten we samen op zoek gaan

Heeft u liever dat ik u bel?

First